20 év után változik a Volán menetrend


Április 28-ától, vasárnaptól új menetrend kerül bevezetésre Budapest és a dél-alföldi nagyvárosok között. Számos Volán járat megszűnik vagy összevonásra kerül.

Habár közvetlenül nem érintettek a lajosmizsei vonattal utazók, az általam ismert, (a vasútvonalunkkal párhuzamosan közlekedő) autóbuszokkal ingázók közül egyik sem hallott a vasárnap életbelépő dél-alföldi menetrend változásról. Sem az autóbusz vezetőktől, sem menetrendi tájékoztatókról a megállókban (mert nincs), sem az interneten (pedig fent van, csak senki nem nézi), ezért kötelességemnek érzem megírni ezt a bejegyzést.


Tudom, a cím kissé túlzás, hiszen az évek során apróbb módosítások, ritkítások mindig is voltak, de az alap menetrend, a megszokott indulási idők már több, mint 20 éve változatlanok. Ezek egy részét most megszűntetik, vagy össze vonják más járatokkal.


Részlet egy 2002-es menetrendből (a Népliget megnyitásakor)
Részlet az új, 2019-es menetrendből
A Volánbusz közleménye szerint új, ütemes menetrendet vezetnek be, aminek köszönhetően akár 45 perccel gyorsabban elérhető lesz Makó, Szentes, Csongrád, Hódmezővásárhely Budapestről, viszont Budapest és Szeged között a jelenlegi 6 pár buszjárat helyett csak egy fog megmaradni. Részben ennek hatása is az, hogy Budapest és Kecskemét közötti szakaszon kevesebb autóbusz fog közlekedni, ugyanis ezek a járatok megálltak Örkényen, Táborfalván és Lajosmizsén is.
Pár éve még emeletes busszal is utazhattunk Kecskemétre vagy Szegedre*
Hamarosan egyre több új, részben alacsonypadlós Setra fog közlekedni Lajosmizsén keresztül

Lesznek járatok, amelyek megszűnnek, lesz, ami munkanapokon nem fog közlekedni és lesz, ami korábban fog indulni.

Az új menetrenddel Lajosmizse térségével megszűnik a közvetlen kapcsolat Szegeddel, Kiskunfélegyházával, Orosházával, egyedül a tiszakécskei busz fog megmaradni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések