A késő esti vonatok [KÉRDŐÍV]

Az elmúlt hetekben volt szerencsém megismerni néhány olyan utast, akik nem 8-tól 4-ig dolgoznak egy irodában, hanem három műszakban húzzák az igát. A lajosmizsei vonattal ingáznak és nem Gyálról. Ők Hernádról, Örkényről vagy Felsőlajosról járnak be, napi 3 - 4 órát zötykölődve. Számomra ők igazi hősök. Ezúton is kitartást kívánok nekik! De ez a bejegyzés nem csak róluk szól.

Felmerült bennem egy kérdés: akik este tízkor végeznek, vajon elérik a Nyugatiból 22:18-kor induló vonatot? A válasz: nem mindenki.

Ahhoz, hogy ezt a vonatot elérjék a városhatárhoz közeli részen (Pestszentimrén, Gyálon), vagy a belső állomásoktól pár percnyire kell dolgozniuk. Mi van azokkal az utasokkal, akik egy észak-Pesti vagy akár egy kőbányai üzemben dolgoznak? Késő este a buszok, a villamosok, de még a metró is ritkábban jár. Az sem kizárt, hogy az utasunk 22:00-kor még nem tud kijönni a kapun. Lehet, hogy többször át is kell szállnia, hogy kiérjen a Nyugatiba, Zuglóba, Kőbánya alsóra vagy Kőbánya-Kispestre. Segítene nekik az, ha az utolsó előtti vonat később indulna el a Nyugatiból? És mit szólna ehhez a járat többi utasa?

Részlet az 1987-es menetrendből, amikor még két vonat szolgálta ki a délutánosokat. A teljes menetrendet a blog menetrendek oldalán lehet megtekinteni.

Az utolsó vonat

Itt is felmerült egy kérdés: miért nincs vonatom az utolsó metróhoz? A legtöbb elővárosi vasútvonalon van. Nekünk is lehetne. Ha az utolsó vonat 15 perccel később, 23:48-kor indulna a Nyugatiból, akkor kényelmesen lenne időnk átszállni Kőbánya-Kispesten. Nem beszélve arról, hogy az utolsó, Szolnok felől érkező vonatról is.

De még mielőtt tovább mennénk. Ezeknél a járatoknál egy valami mindig szóba kerül: 

A biztonság

Hogy mennyire biztonságosak ezek a járatok? Ha azt nézzük, hogy egy csúcsidei vonathoz képest alig utaznak egy közel 300 férőhelyes szerelvényen... Nem igazán. Szerintem egyikünk sem bánná, ha az utolsó két járat motorvonatból lenne kiadva.

A döntés legyen az utasok kezében:




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések