Kopogtat a 21. század a lajosmizsei vonalon

A lajosmizsei vasútvonal Magyarország elővárosi vicinálisa, ahol az idő már régen megállt és ahol nem haladnak a korral. Sokan múzeumvasútnak nevezik, amely egészen helytálló. Azt hiszem, ez még jó pár évig így is marad, néhány apró változtatást leszámítva.


Lassan ugyan, de apránként megjelennek a 21. század jelei, elemei, technikái a 142-es vasútvonalon is. A mi vonaluk az, ahol az infrastruktúra még a 19. vagy 20. századot tükrözi. Ahol 33 évvel a rendszerváltás és 18 évvel az EU-csatlakozás után szinte minden ugyanolyan, mint 1989-ben. Bár, bizonyos szempontokat nézve talán még rosszabb is. 

10 év után apró, de látványos fejlesztések kezdődtek a vonalon. Idén áprilisban Felsőpakony megállóhelyre (az új utasbeállók és a jegyautomata után) kijelzőt telepítettek, amely az első és egyetlen darab a vonalon.  Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha is lesz, de tény, megérdemli a vonal legforgalmasabb megállóhelye ezt a fajta utastájékoztatást.

Júliustól folyamatosan telepítik a jegyautomatákat a 142-es vasútvonalon. A tervek szerint hamarosan Kispesttől Lajosmizséig minden állomáson és megállóhelyen rendelkezésünkre fog állni egy-egy.

Kispest állomáson a jegyautomatát a váróteremben helyezték el.

Az automatákból vásárolhatunk többek között vasúti jegyeket, bérleteket, a BKK és a vidéki városok helyi közlekedésének különböző termékeit. A gép kezelése könnyű és érthető. Fizetni készpénzzel és bankkártyával is lehet. Az automatából vásárolt menetjegyekre 5% kedvezmény jár. További részletek a MÁV-csoport oldalán.


A fejlesztés üdvözlendő, de nem elegendő. A 21. századi színvonalból azonban egyelőre nekünk most csak ennyi jut.







Megjegyzések

  1. Egyre rosszabb és rosszabb vonatokat tesznek erre a vonalra. Télen megfagyunk, fázunk. Nyáron 42 fok van/ megmértem/ levegőtlen. Szwrintem nem aa

    VálaszTörlés
  2. No, ez már azért valami. Legalább a jegyvizsgálóknak talán kevesebb jegyet kell 'nyomtatniuk' a vonaton. Néha iszonyú melót végeznek. Többségükben kifogástalanul.
    Egyszer talán eljön a nap, amikor nem ezeken az 'űrsiklókon' kell zötykölődniük, hanem valami modern(ebb) vasuti járműveken köszönthetik a kedves utasokat.Vajon ez még ebben a században lesz?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Írd le véleményedet a bejegyzésről!

Népszerű bejegyzések