21 év után újra lesznek közvetlen kecskeméti vonatok a lajosmizsei vonalon

2022. augusztus 29-én lép életbe a 3. számú menetrend módosítás, amely tartalmazza a lajosmizsei vasútvonalon bevezetésre kerülő változásokat is.


Ahogy azt júniusban is írtam, a jelenlegi pályaállapotok mellett is lehetne még fejleszteni a menetrendet a vonalon. Például igényekhez igazítani az indulásokat, hogy azoknak utasvonzóbb hatása legyen, vagy elérhetőbbé tenni Kecskemétet, például:

  • a Nyugatiból 22:18-kor induló vonat későbbi indítása
  • a Nyugatiból 23:33-kor induló vonat későbbi indítása
  • a hajnali ócsai vonatok Táborfalvától vagy Lajosmizsétől való meghirdetése
  • több vonat bevezetése legalább Lajosmizse - Kecskemét között
  • közvetlen Budapest – Lajosmizse – Kecskemét vonatok bevezetése


Az új menetrend több jelentősebb változást is tartalmaz. Az egyik, hogy 21 év után újra lesznek közvetlen, Budapest – Lajosmizse – Kecskemét személyvonatok a vonalon. Ebben a viszonylatban az alsó szakasz megnyitása óta, azaz 1905. január 16-tól egészen 2001. június 9-ig közlekedtek ilyen vonatok. Azóta legfeljebb átszállással juthatunk el Kecskemétre, úgy is csak napi kétszer. Az új menetrendben szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 7 közvetlen kecskeméti vonat kerül bevezetésre. Munkanapokon könnyebben elérhetővé válik Kecskemét a táborfalviak számára, ugyanis bevezetésre kerül egy közvetlen Táborfalva - Kecskemét viszonylatú vonat a reggeli órákban, igaz, haza jönni (vasúton) csak az egyetlen délutáni, Kecskemétről 14:58-kor induló vonattal tudunk majd. További változások, hogy munkanapokon a Nyugatiból 3:58-kor induló 2910 sz. vonat csak Táborfalváig fog közlekedni, ezért a Lajosmizsétől eddig 6:41-kor induló vonat munkanapokon csak Táborfalvától fog közlekedni. A Nyugati pályaudvarról 22:18-kor induló személyvonat 15 perccel később, 22:33-kor fog indulni, ezáltal több, délutános műszakban dolgozó is elérheti ezt a vonatot. 

Nem csak a mi vonalunkon vezetnek majd be kedvezőbb menetrendet. Vitézy Dávid már a kora délutáni órákban posztolt a várható változásokról, amely több más vasútvonalat is érint.

Vitézy Dávid a Facebookon posztolt a várható változásokról.


A közvetlen kecskeméti vonatokkal Szeged is közelebb került a térséghez (vasúton), hiszen így egy átszállással, kerülő útirány nélkül utazhatunk a napfény városába és vissza. Még ha a Kecskemét irányú hivatásforgalmat nem is szolgálja ki az új menetrend, legalább már a hétvégi napokon lesz lehetőségünk kirándulni, szórakozni menni. Nem szeretnék telhetetlen lenni, de még ezeken felül is lehetne további,  kedvezőbb menetrendi változásokat bevezetni a vonalon. Üdvözlendő, hogy kezdenek felfigyelni az igényekre, és hogy a lehetőségekhez mérten próbáltak is lépni ez ügyben. Remélem, hogy a most bevezetésre kerülő menetrend  sokaknak kedvezőbb lesz és hogy azt kihasználják majd. Az új menetrend elérhető a MÁV-csoport oldalán.

Ui.: Akik a Kecskemét-Máriaváros melletti mekibe szándékoznak elvonatozni, üzenem, hogy az étterem a tegnapi napon bezárta kapuit. 













Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Írd le véleményedet a bejegyzésről!

Népszerű bejegyzések