Menetrend tervezet 2024: Az eredmények

2023. július 5. - 21. között lehetett javaslatokat, véleményeket írni a jövő évi vasúti menetrendről. A beérkezett észrevételeket összesítették.



Összesen 3273 észrevétel érkezett az VPE oldalára. A diagram szerint a lajosmizsei vasútvonalról alig 60-an írtak, amely nem tűnik soknak, de még így is országos viszonylatban a táblázat első harmadában vagyunk.

A legtöbben meneterendet érintő kategóriába sorolható észrevételeket küldtek, például a menetrend sűrítéséről, vagy viszonylatok meghosszabbításáról. 



A lajosmizsei vasútvonal tekintetében a legtöbben viszonylat módosításáról írtak. Feltételezem, hogy több lajosmizsei vonat közlekedjen tovább Kecskemétig vagy, hogy a hétvégi dabasi vonatok újra Lajosmizséig közlekedjenek. A második legtöbb megjegyzés az új vonatok bevezetéséről szóltak. Itt szintén lehet gondolni az alsó szakasz (Lajosmizse - Kecskemét) sűrítéséről, de akár éjszakai vonatokra is érkezhettek igények.  A járműveket érintő észrevételek a harmadik helyen végeztek. Vélhetően itt többen követelték a klimatizált és alacsonypadlós Siemens Desiro motorvonatokat. A negyedik legtöbbet feszegetett téma már pályaoldali volt, azaz a vonatok lassúságára vonatkozhattak. Az ötödik a csatlakozás (ez lehet Kökin és Kecskeméten is igény) kategóriája volt.



A lap alján az alábbiakat olvashatjuk:

"A vasúttársaságok (MÁV-START Zrt., GYSEV Zrt.), az Építési és Közlekedési Minisztérium és a VPE Kft., ezúton köszöni a vasúti menetrend-tervezetek véleményezésében részt vevőknek, hogy javaslataikkal hozzájárulnak a közlekedési szolgáltatások optimalizálásához."

Azt, hogy az összesítésekből miket fognak tudni/akarni megvalósítani, nem lett ismertetve. Mindenesetre az itt összegyűjtött igények alapján látható, hogy talán nem állítottam tévesen azt korábban, hogy még ilyen pályaállapotok mellett is többet lehetne kihozni a menetrendből, ha azt bizonyos napszakokban az igényekre szabnák és nem az ütemes menetrend lenne erőltetve.


Képek: menetrend-tervezet.vpe.hu






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések