Vonatpótlás 2022

Idén sem marad el a jól megszokott nyári vonatpótlás a lajosmizsei vasútvonalon. Augusztus végén pályakarbantartási munkálatok miatt Kőbánya-Kispest és Dabas között vonatpótló autóbuszok fognak közlekedni.


Már legalább 10 éve, minden nyáron kizárják a pályát Budapest és  Dabas között. 2012-ben másfél hónapig kellett vonatpótlóval utazni Kőbánya-Kispest és Dabas között, mert Gyál és Inárcs-Kakucs állomásokat átépítették, azokat vonattalálkozásra alkalmassá tették, melynek köszönhetően bevezetésre került a ma is használt ütemes menetrend. Igaz, azóta az már meg lett csonkítva.

Inárcs-Kakucs állomás a 10 évvel ezelőtti átadáskor. Fotó: Gonda László

Az akkori lendület után nagyon bizakodó voltam. A nagy felújítás kezdetét akkoriban 2016 körül saccolták. Teltek-múltak az évek, minden nyáron vonatpótlóval kellett utaznunk, látható eredmény azonban már 10 éve nem volt. Sőt, a pályaállapot folyamatosan romlik. Idén több (köztük két helyen 20 km/h-s) lassújelet is kitűztek a vonalon.

A vonatpótlást megelőző hetekben is vágányzári menetrend lesz érvényben a vonalon. Augusztus 1-21 között a lajosmizsei vonatok végállomása (néhány kivételével) Kőbánya-Kispest lesz.

2022. augusztus 22-től augusztus 28-ig Kőbánya-Kispest - Dabas között vonatpótló autóbuszok fognak közlekedni útátjáró átépítés miatt. Dabas és Lajosmizse között a vonatok közlekedni fognak, de az alapmenetrendtől eltérően, 30 perccel eltolva, ugyanis a vágányzári menetrend a budapesti érkezéshez és induláshoz lett hangolva. A módosított menetrend kiterjed a Lajosmizse - Kecskemét közti szakaszra is. Utazásuk megkezdése előtt érdemes tájékozódni az indulási időpontokról! 























Megjegyzések

Népszerű bejegyzések