❆Rendkívüli helyzetek alkalmával is közlekedő vonatok listája

Rendkívüli helyzet elrendelése esetén az országban csak a hópihe jellel jelölt vonatok közlekednek. Egyszer már volt alkalmazva egy hatalmas téli havazás idején.


A rendkívüli helyzetek alkalmával is közlekedő vonatok jelölését 2008. december 14-én vezették be. A jelölést a menetrendben egy hópihe jellel (❆) jelölik. Rendkívüli helyzetet 2012. februárjában rendeltek el országos szinten a zord téli időjárás miatt. Azokon a napokon csak a  jellel jelölt vonatok közlekedtek.


Az akkori menetrendben 3 lajosmizsei vonat kivételével mindegyiknek volt ilyen jelölése, a jelenlegi menetrendben azonban kevesebb, mint a vonatok fele van megjelölve. Így amennyiben újra elrendelik a rendkívüli közlekedési rendet, az alábbi vonatok fognak csak közlekedni a lajosmizsei vasútvonalon.







1987. januárjában a napokig tartó hóesés és a helyenként 60-100 km/h-s szélviharok miatt az egész országban akadozott vagy megbénult a közlekedés. Helyenként 50-77 cm-es hótakarót is mértek, a hőmérséklet pedig napközben is -17 fok körül volt. Erre tekintettel a MÁV rendkívüli menetrendet vezetett be az országban.

A lajosmizsei vasútvonal 1987. januárjában bevezetett rendkívüli menetrendje.












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések