Ez történt 2023-ban

B.Ú.É.K. mindenkinek! Ismét eltelt egy év. Izgalmakból 2023-ban sem szenvedtünk hiányt. Lássuk, milyen fontosabb eseményeket, történéseket élhettünk át az elővárosi vicinálison.


Lesz felújítás, nem lesz felújítás 

Lesz felújítás, nem lesz felújítás

A januári hírek még arról szóltak, hogy semmi nem lesz a 2020-ban beharangozott felújításból. Novemberben már arról olvashattunk, hogy uniós pénzből 2030-ig lehet esély a Kö-Ki – Dabas szakasz felújítására, villamosítására. 

Katonavonatok

A tavalyi évben is volt mozgás a táborfalvi laktanyában. Márciusban és májusban is gyakorlatoztak a katonák Örkénytáborban. Egyik alkalommal a katonavonat a Tartsay úton nem tudott tovább haladni, mert egy parkoló autó az űrszelvényen belül volt. Az eset követeztében hónapokig tilos volt parkolni az utca egy részén, később ezt útszéljelző oszlopokkal oldották meg. Újra szabad a parkolás.




A vonal kettévágása

Még áprilisban kaptam kézhez egy menetrend tervezetet, mely szerint a 142-es vasútvonalat Örkény állomáson kettévágnák. Az elképzelés sem az utasok sem a vasutasok körében nem volt népszerű. A terveket júniusban eltörölték.



Luxusvonatok

2023-ban sem kerültek el minket a luxusturista szerelvények. A dollármilliomos felsőrétegnek szánt guruló szálloda elsőször májusban, majd októberben járt felénk. Utóbbi alkalommal - sokakat lázban tartva - egy Szilit is hozott magával.



2x 424

Sok-sok év után újra felénk szállt a 424-es. Ráadásul idén duplázott is. A legendás magyar gőzmozdony által húzott nosztalgiavonat májusban és júliusban is végig füstölte a vonalat. A nyári szárazság miatt a fél homokhátság meg is gyulladt az utóbbi menetnek köszönhetően. Komolyabb baj szerencsére nem történt.



Siklás

Júniusban, egy igen intenzív nyári vihar által kidöntött fára hajtva kisiklott egy lajosmizsei személyvonat a vármegyehatárnál. Személyi sérülés nem történt.




Égés

Júliusban kigyulladt egy lajosmizsei vonat mozdonya a Richter Gedeonnál. Az eset következtében fél Kelet-Magyarország vasúti közlekedése összeomlott.





Dózerolnának 

Június óta tartanak a gyáli és pestszentimrei polgik által indított vasútellenes harcok. Szerintük a vasútnak nincs keresnivalója a települések közepén, a síneket az autópálya mellett kellene lefektetni. Más elképzelések szerint a vasutat a föld alá kellene süllyeszteni.



Véleményezhető 2024-es menetrend

Tavaly is lehetett véleményezni az idei menetrendet. Nem mintha sokra mennénk vele. Igaz, ezúttal legalább az összesítő listába bele került a vonal. Noha a viszonylat módosításáról érkezett a legtöbb észrevétel, nem hiszem, hogy ezek a kecskeméti vonatok megszüntetéséről szóltak. 

Statisztikák

A blog közel 81 000 kattintást ért el egy évben, a Facebookon oldal elérése pedig majd 123 000 fő volt. A legtöbb olvasó budapesti, őket követik az ócsaiak, gyáliak, a lajosmizseiek és a dabasiak. A blogot jellemzően Magyarországról, az Egyesült Államokból és Németországból olvassák. 

Törölt vonatok száma

Semmilyen szempontból sem volt a vasút éve 2023. Tavaly is rengeteg vonatot mondtak le a lajosmizsei vonalon. Annyit, mintha közel 2,5 napig nem közlekedne vonat egyik irányban sem. A szakmabeliek az idei évre sem jósolnak jobb helyzetet, sőt, a dízel járműpark egyre inkább elesőben van.





Jegyautomaták

A jegykiadó automaták telepítését követő első 12 hónapban az alábbi arányban vásároltak különféle termékeket az utasok.



Osztrákok a terhek élén

Nyáron váltották a MÁV-Startos vasparipákat az osztrák ÖBB dízelszörnyei a lajosmizsei vasútvonalon közlekedő tehervonatok éléről. A Dácsiák helyett azóta Herkuleseket és Suttogókat láthatunk az alsó szakaszon.




Különvonatok

Nem csak gőzös és luxus különvonatok közlekedtek a vonalon. A dabasi gimisek idén is útra keltek vasúton. Ezúttal Veszprémbe. Továbbá indult volna egy másik, a menetrendben meg nem hirdetett szerelvény, azonban az érdeklődés hiányában lemondásra került.



Megszűntek a közvetlen kecskeméti vonatok

Az új menetrend hosszabb menetidőket hozott és közvetlen vonatokat vett el. A hétvégi kecskeméti vonatokat másfél év után Lajosmizsén elvágták. Az alsó szakaszon hétvégén is Bzmot jár.



Feltételes megállók

A decemberben életbe lépett menetrenddel újra bevezetésre került a feltételes megállás az alsó szakaszon. Legutóbb a II. világháború előtt volt alkalmazva néhány megállónál.



Top 10 2023 

A legolvasottabb bejegyzések 2023-ban


  1. Kigyulladt egy lajosmizsei vonat mozdonya
  2. Új menetrend a lajosmizsei vonalon
  3. Vonatpótlás(ok) 2023
  4. Kettévágnák a vonalat
  5. Utazz te is gőzössel a lajosmizsei vonalon!
  6. Örkény mégsem lesz végállomás
  7. Katonavonat Táborfalván
  8. A 2024-es menetrend
  9. Kisiklott egy lajosmizsei vonat
  10. Menetidő növekedés várható a lajosmizsei vonalon

#1 142-es akták


#1 YouTube

A legnézettebb YouTube videó



A legnépszerűbb fénykép  a Facebookon és az Instagramon



Korábbi összefoglalók:











Megjegyzések

Népszerű bejegyzések