Átszállási lehetőségek 2013

Ebben a cikkben azokat az átszállási lehetőségeket részletezem, ahol a lajosmizsei vonatokhoz csatlakozik egy vagy több Volánbusz járat. Az új Volán menetrend kicsit sem illeszkedik a vonatok új menetrendjéhez, így a tavalyinál sokkal rosszabbak lesznek az autóbuszos csatlakozások.

A lajosmizsei vasútvonal fővároson kívüli területén összesen 23 állomás és megállóhely van. Ezek közül csak alig pár állomásnál van autóbuszos csatlakozás, egész pontosan Dabason, Örkényen és Táborfalván. Ócsán és Lajosmizsén nem csatlakoznak a vonatokhoz a buszok, de úgy ahogy használhatóak továbbutazáshoz.

Ócsa

Ócsáról Alsónémedin át Budapestre indulnak többnyire autóbuszok. Ezek a buszjáratok nem csatlakoznak a lajosmizsei vonatokhoz, de érintik az ócsai vasútállomást, így ha a vonat nem késik túl sokat, akkor el lehet csípni őket és tovább lehet utazni velük. Ha valaki Gyálról, Felsőpakonyról esetleg Inárcsról szeretne eljutni Alsónémedire, akkor az vagy felmegy a fővárosba vonattal/busszal és onnan a Népligetből induló elővárosi busszal éri el a települést (ami átlagosan 1,5 - 2 óra utazást jelent), vagy egy rövidebb, olcsóbb ám kockázatosabb utat választ és Ócsán száll át vonatról buszra.

Figyelem! Az új Dabas-Ócsa-Bugyi buszok a Volán honlapján megvannak hirdetve, de nem közlekednek, ezért Bugyi felé az átszállás nem lehetséges!

Ócsáról Alsónémedi felé közlekedő buszok menetrendje

Alsónémedi felől Ócsára közlekedő buszok menetrendje

Dabas

Dabason a helyi járatnak is nevezett 618-as jelzésű buszok a vasútállomástól Sári Okmányhivatalig közlekednek. A buszok menetrendje több éve szinte változatlan, így még a régi, ütemetlen vasúti menetrendhez igazodik, ezért több busz átszálláshoz alkalmatlan időpontban közlekedik.

Dabas vasútállomásról Sári felé közlekedő buszok menetrendje
Sáriból Dabas vasútállomásra közlekedő buszok menetrendje
Örkény

A Magyarország földrajzi középpontjáról híres falut csak Örkény felől közelíthetjük meg (tömegközlekedéssel). Naponta összesen 2-6 busz köti össze Pusztavacsot a külvilággal, ebből a kevés buszból csak néhány csatlakozik a vonatokhoz.

Örkényről Pusztavacs felé közlekedő buszok menetrendje
Pusztavacs felől Örkény felé közlekedő buszok menetrendje
Táborfalva

A 90-es években még 8-9 pár busz közlekedett a falun belül a laktanya környékén dolgozók igényeihez igazodva, ma már csak 6, ezek többsége is csak tanítási napokon és csak 3 pár busz csatlakozik a vonatokhoz.
Táborfalvai helyi buszok a vasútállomás felől
Táborfalvai helyi buszok a vasútállomás felé

Lajosmizse

Lajosmizsén a ladánybenei buszokra tudunk átszállni. A Kecskemét - Lajosmizse - Ladánybene útvonalon irányonként napi 4-8 busz közlekedik, ezekre tudunk átszállni a Lajosmizse, vasútállomás buszmegállóban, amit az állomástól kb 1-2 perc sétával érhetünk el.
Lajosmizse felől Ladánybenéig közlekedő buszok
Ladánybenéről Lajosmizse felé közlekedő buszok
Figyelem!

Semmi sem garantálja, hogy a csatlakozások biztosítva lesznek, ahol csak pár perc van az átszálláshoz. Amennyiben az egyik tömegközlekedési eszköz késik, a másik azt nem várja be!

A Volánbuszoknál (is) szokás, hogy sűrűn változik év közben a menetrend (amit majd jelezni fogok), így utazás előtt érdemes utána nézni a buszmenetrendeknek is!

A pontos buszmenetrendek megtalálhatóak a Hivatalos Autóbusz Menetrendek oldalon. A érintett buszok menetrendje megtekinthető és letölthető:
A Dél-pesti agglomerációban közlekedő (600-as buszok) autóbuszvonalak részletes vonalhálózati térképe letölthető ITT.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések