Megszűnik a Volánbusz: jelentős változások várhatók a közeljövőben

Hamarosan jelentős változások léphetnek életbe az országos közösségi közlekedésben.


Ahogy azt a napokban olvashattuk, a Volánbusz Zrt., a MÁV-Start Zrt., a MÁV-HÉV Zrt., és a MÁV Rail Tours kft. fúziójával létrejön a nemzeti közlekedési vállalat MÁV Személyszállítási Zrt. néven, várhatóan az év végén. 

A MÁV Holding létrejöttével - berkeken belül terjedő szóbeszédek szerint - jelentős változások léphetnek életbe a közeljövőben. Ahogy azt ma Lázár János posztjában is olvashattuk 

"A hatékony és fenntartható működéshez egyetlen nagy, integrált nemzeti közlekedési vállalatra van szükség, ami a magyar vasúttársaság bázisán épül fel. Egységes tarifarendszer és menetrend, kisebb, de hatékonyabb vezetés, a felesleges párhuzamosságok fenntartása helyett összehangolt közlekedési szolgáltatások."

 


Ebből következtetni lehet arra - amiről már régóta beszélnek - hogy az egész ország közösségi közlekedését tervezik átszervezni, így bizonyos régiókban, szakaszokon a vasúttal párhuzamosan közlekedő távolsági autóbuszokat felszámolják, a kisvárosokban megszűnhetnek a Volán forgalmi irodák, ahol központosításról beszélnek, helyenként a vasútra ráhordó autóbuszvonalak fognak születni. Mások további vasúti mellékvonalak bezárásáról  közlekedési módváltásáról, illetve megnövekedett menetidőkről beszélnek. Ezek és még sok más folyosói pletykák cáfolják meg azt, miszerint az átalakítás a munkavállalókat nem fogja érinteni. 

Azok, akik olvasnak a sorok közt, tudhatják, valóban szükséges lesz  bizonyos változásokra, például menetrendi oldalon. Nem telik el úgy nap, hogy ne mondanának le több tucat vonatot vagy autóbuszt különböző okokra hivatkozva. Az egyébként már megszokott, jellemzően műszaki hiba miatt kimaradó lajosmizsei vonatok mellett az utóbbi időben egyre gyakrabban maradnak  ki  a térségünkben közlekedő ócsai és kecskeméti autóbuszok is a menetrendből.

Úgy fest, a rendelkezésre álló infrastruktúrával és járműállománnyal a jelenlegi országos menetrend nem tartható fenn. Bízunk benne, hogy a változások inkább kedvező hatásúak lesznek, mint ellenkezőleg.

A hivatalos menetrend váltás, amely a 2025-ös menetrend bevezetésének napja: 2024. december 15.


Fotó: Tóth Szabolcs










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések