Heteken belül lehúzhatja a rolót a lajosmizsei vasútvonal


A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint 2024. augusztus 17-től olyan jellegű menetrend módosítás várható, mellyel a most vasúton utazók egy részét teljesen el lehet szívni.


Amennyiben az Építési és Közlekedési Minisztérium jóváhagyja a tervezetet, új, 625-ös számú (gyors) autóbuszvonalat hoznának létre Budapest - M5 - Hernád - Lajosmizse - Kecskemét viszonylatban. Az autóbuszok munkanapokon reggeli csúcsidőben Budapest felé 15, 30 percenként, délután Budapestről 30 percenként közlekednének. Az üzemidő hajnaltól késő estig tartana, ezzel teljesen lefedve a vasúti üzemidőt. 

A jelenlegi (lassú) 1080-as autóbuszok (Budapest – Lajosmizse – Kecskemét) megszűnnének, így Alsónémedire csak átszállással lehetne eljutni Dabastól lefelé.

A Kecskemét irányú hivatásforgalom kiszolgálásáról már évek óta írok. Igény volna, hogy érkezzen egy vonat 7:00 körül, hiszen a legtöbb oktatási intézményben 7:30-kor, vagy 7:45-kor kezdődik a tanítás. Vasúton ezt nem kaptuk meg, most azonban ezt figyelembe vették a busz menetrend készítésekor. Új járat fog indulni Hernádról Kecskemétre, mely 7:00-kor fog a Noszlopyba érkezni. A menetidő egy órás lesz. Ezt vasúton is tudnánk hozni. 

Az új menetrenddel a lajosmizsei vasútvonal alsó és középső szakaszán közlekedők szinte 100%-át el tudják szívni, így tulajdonképp Ócsa – Kecskemét között nem igen lenne utas. Ennek köszönhetően ezen a vonalszakaszon akár meg is lehetne szűntetni a személyszállítást.

Tegnap Lázár János Facebook posztjában annyit elárult, hogy augusztusban nagy bejelentéseket fognak tenni.

Ahogy azt csütörtökön írtam, úgy hírlik, a MÁV Holding létrejöttével jelentős változások várhatók a hazai közlekedésben, amely menetrendi változásokat is hoz majd. Számos pletyka kering arról, hogy több vasútvonal is áldozatul eshet, ugyanakkor helyenként távolsági autóbuszvonalak is érintettek lesznek.



















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések