Bővítik a kapacitást a lajosmizsei vonalon

A hétfői és a keddi utaslemaradásokat okozó kapacitáscsökkentést szerdától kezdve fokozatosan orvosolja a MÁV-Start plusz motorvonat és mozdonyos szerelvény beállításával.


Hivatalosan június 20-tól csökkentette a MÁV-Start a lajosmizsei vonatok kapacitását. Az eredmény hétfőn és kedden is érzékelhető volt. Több, csúcsidőben közlekedő vonaton alakult ki zsúfoltság, vagy utaslemaradás. 

A nyári időszakban -ugyan az iskola véget ért- nem lett kevesebb utas a 142-es vonalon, sőt, bizonyos szakaszokon, illetve alkalmanként néhány vonaton a ceglédi vonalon érvényben levő vágányzár, az M3-as metró pótlása, illetve a csoportos utazások miatt még a megszokott zsúfoltságon felül is előfordulnak további megnövekedett utasigények. 

A Lajosmizséről 6:41-kor induló személyvonat a korona óta szóló motorvonatból van kiállítva. Az így kialakult napi szintű tumultuson felül a napokban a csoportos utazások fokozták tovább a kényelmetlenséget. A képen a már így is telt házzal közlekedő vonatra szeretne felszállni egy nagyobb csoport Pestszentimrén. Fotó: Drevényi Ádám


A Start első lépésként szerdától állítja ki a Nyugati pályaudvarról 17:13-kor, és a Lajosmizséről 19:41-kor induló vonatokat nagy kapacitású, 293 ülőhelyes szerelvénnyel. Az intézkedés gyors és örvendetes volt, de még így is súroltuk a kapacitás határát. A vonat Zugló megállóhelytől már álló utasokkal teli indult el, közel 400 fővel a fedélzetén. A szerelvényt húzó 130-as Csörgő szerdán érkezett Hatvanból, ma hajnalban pedig a 165-ös Csörgő is megérkezett Debrecenből.

Szerda délután a 130-as Csörgő húzta azt a szerelvényt, amely közel 400 utast juttatott el úticéljukhoz. Lovas Gábor Pestszentimrén örökítette meg a vonalon még nemigen látott gépet.

Csütörtök hajnalban -egy másik, csúcsidőben közlekedő, jól kihasznált vonatot- a Lajosmizséről 4:41-kor induló járat kapacitását duplázták meg egy plusz Uzsgyival (ezzel ma reggel már 7 motorvonat teljesített szolgálatot a vonalon), amely így 280 ülőhelyet biztosított az utasok számára. Sőt, mától a 14:13-kor induló személyvonat kapacitása is meg lett duplázva. 

A Nyugati pályaudvarról 14:13-kor induló vonat ma már dupla kapacitással közlekedik.

Az így megerősített járatokon felül még mindig vannak vonatok, melyek általában 100% feletti kapacitással futnak. Ezek a Lajosmizséről 3:45-kor (ezen vonat utasaitól többször is kaptam panaszt, hogy túl nagy a zsúfoltság), valamint a 6:41-kor induló vonatok, melyek a koronavírust megelőző időszakban nagyobb kapacitású szerelvénnyel voltak kiállítva, ugyanakkor megnyugtató, hogy -ugyan nem hivatalos információk szerint, de- a közeljövőben további bővítés várható. Üdvözlendő, ha a vasúttársaság figyelembe veszi az utazási szokásokat és igényeket, főleg, ha azokat ki is tudja elégíteni.


Több komment és üzenet is érkezett felém, hogy a napokban a MÁV-Start nem biztosította a csoportos elhelyezést. Hogy ez hivatalosan is lett-e feléjük biztosítva, vagy vissza lett-e utasítva, nem tudom, de minden esetben, amikor csoportos utazást terveznek, szíveskedjenek a hivatalos úton, az utazást megelőzően legalább 7 nappal bejelenteni azt!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések