Lázár Ócsán: folyamatban a vasút tervezése

Lázár János kedden délután beszédet mondott Ócsa vasútállomás előtt a kampányfinisben.


Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mondott Ócsán, melynek fő témája a térség talán legnagyobb problémájáról szólt, a lajosmizsei vasútvonal állapotáról, jövőjéről.

Részletek a beszédből:

"Mikor közlekedési miniszter lettem 2022 őszén, akkor ez nem volt benne a programba, de én vissza emeltem. Ez is egy izgalmas projekt, ami arról szól, hogy hogyan lehet megteremteni ezen a vonalon a gyors és hatékony vasúti összeköttetést..."

Ebben a pillanatban berobogott Lajosmizse felől egy Csörgős inga. A mozdony hangja beterítette az állomás előtti teret, az emberek a vonatra néztek, majd Lázár János megszólalt:

"Igen, látom a jármű állapotát..."

Valaki a résztvevők közül: "Ez a legmodernebb, ami itt jár."

Többen felkacagtak, majd a vonat elindult.

"Azt kell tudják, hogy a vasúti pálya Magyarországon 8000 km, ebből 50% rossz állapotban van, például ez a vonal. A járműpark átlagosan 40-50 éves, már megérett arra, hogy lecserélésre kerüljön. Most fog indulni két nagy program, először is elindult az a program, hogy olcsóvá tegyük a busz és vasúti közlekedést (Ország és vármegye bérlet). Persze, nem volt pénzünk eddig a vasúti pálya felújítására, és járművek vásárlására, ehhez most fogunk hozzákezdeni vasúti pálya korszerűsítéssel, amiben ez a vonal egy előkelő helyen van. Visszahoztuk ennek a pályának a megtervezését, ezeknek a terveknek a készítése zajlik, 2024 szeptemberére lesz meg a teljes pályafelújításnak a terve Kecskemét – Lajosmizse és Budapest vonatkozásában."

"Miért került ez elő? Ez egy nagyon izgalmas és érdekes kérdés. Magyarország 2026-2027 magasságában 850 000 darab új autót fog előállítani. Ezek az autók Debrecenben, Kecskeméten és Szegeden fognak készülni. A co2 kibocsátás csökkentése miatt a Mercedes, a BMW és a BYD azt vállalja az EU-n belül, hogy vasúton szállítja el az új járműveket és vasúton szállítja be az alapanyagot. Ez azt jelenti, hogy Szegedről évente 350 000 darab új autót kell elszállítani nyugatra, és 350 000 darab autóhoz szükséges anyagot kell elszállítani, ami maga után vonja az egész Szeged – Budapest vasútvonal felújítását, mert nem fog egy vonalon elférni a személy- és teherforgalom."

"Azzal lehet megindokolni ennek a vasútvonalnak a felújítását, hogy az egész Alföldön a Szeged-Budapest összeköttetést személyvonalon és áruvonalon is meg kell erősíteni. Ha ma kész lenne a 350 000 darab jármű Szegeden, akkor bedugulna a teljes budapesti vasúthálózat. Nem tudnánk merre vinni a kész járműveket és nem tudnánk az embereket elszállítani, tehát ez a sínpár is rendkívüli fontossággú és rendkívüli jelentősséggel bír, tehát párhuzamosan és tehermentesítő jelleggel kell használni mind a két irányból. Ezek a vasútvonalak felújítást érdemelnek. Maguknak az rossz lenne, ha erre áruszállítás menne, a személyforgalmat kell erre irányítani, az áruforgalmat pedig a másik irányban kell vinni, így kell megvalósítani a vasútfejlesztést. A személyforgalmat újra lehetne szervezni és ezzel meg lehetne az egész vasúti pálya korszerűsítést csinálni. Legalább olyan fontos vasúti pályaépítés lesz nagyságrendben is, mint a Budapest – Belgrád. Az ócsaiak szándéka egybeesik a kormány tervével, ha van partnerem a polgálmesteri hivatalban itt Ócsán, akkor tudok segíteni ennek a vasútnak a korszerűsítésének a felgyorsításában, mert ez az ország érdeke, a dél-alföldi régió érdeke, a magyar járműgyártás érdeke és a személy mobilitás érdeke is, hogy az elővárosba bekapcsolódjon. 2024 szeptemberében tudom megmondani az árat, az ütemezést és a műszaki megvalósítást is."

A beszéd végén az is kiderült, hogy Ócsán egy új, ideiglenes, szintbeli gyalogos átkelőhely fog épülni. Lázár János szerint jelenleg 700 darab mozdonyt és 1500 vagont kellene cserélni, azonban, ha ma megrendelne egy mozdonyt, annak a szállítási ideje legalább 3 év. A miniszter nem támogatja, hogy Pestszentimrét és Gyált elkerülje a vasút, szerinte annak ott a helye, ahol van. A jelenlegi dízeljármű-állapot kérdés ügyében azt a választ kaptuk, hogy lehet bérelni is és használtat is szerezni, ha a pénzügyminiszter ad rá pénzt. Annyi biztos, hogy az idén lesz ebben döntés. 









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések