Ez történt 2021-ben


2022 első napján Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek! Elkészült egy rövid összefoglaló a 2021-es évről.  Izgalmakból az óévben sem volt hiányunk.

Felújítás: BAVS

Február 4-én mutatták be a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát, amely többek között  felvázolja a lajosmizsei vasútvonal jövőjéről szóló elképzeléseket. A vonal felújítását követően zónázó vonatokat vezetnének be. Lajosmizsétől 30, Gyáltól 15 percenként indulnának vonatok Budapestre. 

Kép: budapestvasut2040.hu


Kisiklott a Nyugati pályaudvaron egy lajosmizsei szerelvényvonat

Március 25-én a reggeli órákban a 028-as Uzsgyi a Nyugati pályaudvaron kisiklott. Az eset jelentős fennakadásokat okozott a Nyugati pályaudvarról induló vonatoknál.

Fotó: kbsz.hu
Fotó: Facebook/MÁVINFORM


Balesetek

Április 12-én a Budapest-Nyugati pályaudvarról 10:18-kor induló személyvonat Gyón és Hernád között, az Öregországúti kereszteződésnél autóval ütközött. A baleset következtében az autó és a vasúti pálya körüli növényzet is kigyulladt. Az esettel az RTL Klub híradó is foglalkozott.

Augusztus 22-én is történt hasonló eset. Akkor Táborfalván, a Határ úti átjáróban ütközött személygépkocsival a Lajosmizséről 8:41-kor induló személyvonat. A délelőtti órákban Lajosmizse és Táborfalva között pólóbuszok közlekedtek.

Fotó: Facebook/MÁVINFORM

Katonai vonatok

A tavalyi évben a megszokottól gyakrabban fordultak meg vonatok a Táborfalva-Fenyves rakodó felé vezető iparvágányon. Áprilisban kétszer is mozgattak egy rövid szerelvényt, azonban május 12-én egy 14 kocsiból álló szerelvényt toltak be a laktanyába az ott tartott katonai gyakorlatok miatt.

Fotó: Béki Tamás


Gyomirtás a vonalon

Tavaly is többször járt permetezővonat a 142-esen. Először április 28-án láthattuk a zöld szerelvényt, majd augusztus 26-án is végig járta a vonalat.

Fotó: Lovas Gábor


Felújítás: egészen Kecskemétig

Június 11-én egy kormányhatározat szerint a lajosmizsei vasútvonal felújítását kiterjesztik egészen Kecskemétig.

Térképrészlet: lajosmizseivasut.hu


Új típusú utasbeállók Gyálon és Felsőpakonyon

Még 2020-ban jelentették be, hogy az azt követő évben új típusú utasbeállókat telepítenek Gyálon és Felsőpakonyon. 2021. július 13-án adták át Gyál vasútállomás felújított környezetét. A felújítás során az állomás környékén az önkormányzat részéről parkosítottak, P+R parkolókat, valamint kerékpár tárolókat is kialakítottak, a vasúttársaság részéről pedig  a peronokon új utasbeállókat  telepítettek, akárcsak Felsőpakony megállóhelyen.

Az új típusú utasbeálló látványterve. Kép: MÁV-Csoport

Új utasbeálló Gyál vasútállomáson. Fotó: gyal.hu


Felújítás: Aláírták a támogatási és a vállalkozói szerződést

Augusztus 11-én, Kecskeméten sajtótájékoztató keretén belül  aláírták a vonal felújításához kapcsolódó támogatási és vállalkozói szerződést.



 Több hónap Nyugati nélkül

Az átlagostól több időre megszabadult a Nyugati a lajosmizsei vonatoktól. Kőbánya-Kispest csonka vágányaira száműzött szerelvényeink idén talán kevesebb vizet zavartak a ceglédi oldalban. Először is volt egy megszokott nyári vonatpótlásunk június 19-től július 4-ig, majd a Nyugati pályaudvar felújítása miatt száműztek minket július 17-ig a Nyugatiból. Augusztus 6-tól 29-ig Kőbánya-Teher és Kőbánya-Kispest közötti karbantartási munkálatok miatt jártunk csak a KöKiig. November 17-től december 11-ig Kőbánya-Teher állomáson történt beázás miatt vágták vissza a mizsei vonatokat Budapest délkeleti kapujáig.

Kamiontelep végállomás

Szeptember 3-án a Budapest-Nyugati pályaudvarról 13:13-kor induló személyvonat meghibásodott Pestszentimre felső előtt, nem messze Kamiontelep buszmegállótól. Az utasok jelentős része a Nagykőrösi úton közlekedő autóbuszokkal utazott tovább Gyál felé.

Az utasok egy része az árkon át közelítette meg a legközelebbi buszmegállót. Fotó: Ismeretlen szerző


Fotó: Ismeretlen szerző


A vonat csak Kőbánya alsóig közlekedett

Szeptember 7-én "Kőbánya alsó mh.-en a 2936 sz. vonat a harmadik és a negyedik kocsi között szétakadt. Személyi sérülés nem történt." - olvasható a kbsz.hu-n. Az eset jelentős fennakadásokat okozott az érintett szakaszon közlekedő vonatoknál.

A talán már meg sem lepődő emberek Kőbánya alsón. Fotó: Ismeretlen szerző


A lajosmizsei vonat szerelvénye az egykori Zalka Máté tér felől. Fotó: Ismeretlen szerző


Törölt vonatok száma 

A tavalyi évben is több tucat vonatnál hallhattuk, vagy olvashattuk, hogy "...a mai napon nem közlekedik." A 2020-as számot ugyan nem értük el, de még így is több, mint egy napnyi vonat nem közlekedett le a vonalon. Számszerint:


Mérővonatok

Mérővonatok a tavalyi évben is közlekedtek a vonalon. Először március elsején zakatolt végig a vonalon az FMK-004 Budapesttől Kecskemétig, Október 14-én próbafutás gyanánt járt a vonalon a legújabb mérőkocsink, az “FMK-009” Kőbánya-Kispesttől Gyálig és vissza. A legutóbbi mérés november 16-án volt a vonalon, mikor is egy NoHAB húzta a 007-es felépítményi mérőkocsit.

Fotó: Lovas Gábor 


Bozsik stadion, látogatóközpont megállóhely 

November 5-én, pénteken a Budapest-Nyugati pályaudvarról 13:18-kor induló személyvonat meghibásodott Kispest és Pestszentimre felső között, a Bozsik stadion mellett. Az utasok egy része leszállt, majd gyalogosan távozott a helyszínről. Az esetről videó is készült.  

A műszaki hibás szerelvényt hagyják el az utasok. Fotó: Kuhár Bence


Fényjelző berendezést telepítettek Táboralván

Fényjelző berendezéssel egészítették ki a csapórudas sorompót Táborfalván az év végén.



TOP10 2021

A legolvasottabb bejegyzések:

  1. Menetrendváltásig Köki lesz a végállomás
  2. Módosított menetrend 2022. március 15-ig
  3. Vonatpótlás 2021
  4. A 2022-es menetrend
  5. Vágányzári menetrend október végéig
  6. Augusztus nagy részében Köki lesz a vonatok végállomás
  7. Sajtótájékoztató a lajosmizsei vonal felújításáról: aláírták a Támogatási és Vállalkozói Szerződést
  8. Akadályokba ütközött a gyalogos átkelőhely létesítése Táborfalván
  9. Év végi korlátozások
  10. Mozgolódások Táborfalva-Fenyves rakodón [VIDEÓ]


TOP3 142-es akták

  1. 142-es akták #7 - A lajosmizsei vonal járművei (1889-2021)
  2. 142-es akták #6 - A közvetlen Budapest - Lajosmizse - Kecskemét vonatok
  3. 142-es akták #8 - Az örkénytábori páncélvonatok


#1. YouTube

A legnézettebb YouTube videó:





A legnépszerűbb fotó a Facebookon és az Instagramon 2021-ben:

Tanuló Tátra és kék Uzsgyi együttállása Kispesten 2021. februárjában.


Korábbi összefoglalók:

Ez történt 2020-ban

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések